
Under forsøget
Forsøget er meget simpelt. Man har et spektrofotometer. For at finde den ukendte væskes stofmængdekoncentration har man brug for mindst 4 kuvetter for at få et pålidelig resultat som man kan bruge til at lave en standart kurve, med 4 kendte koncentrationer, som er forskellige. Man laver en start koncentration som man kender. I vores tilfælde er der 20 mg farvestof per 1 liter vand i vores opløsning. I den første kuvette hælder man 100% af start opløsning i. I den næste kuvette hælder man 50% af start opløsning i og 50% vand, hvilket så vil sige at stofmængdekoncentrationen er 10 mg/L, altså halvdelen af start opløsningen. I den 3 kuvette er der 25% start opløsning og 75% vand, hvilket gør at stofmængdekoncentrationen af opløsning 3 er 5mg/L. I opløsning 4 er der 12,5% af start opløsning og 87,5% vand. Det gør at stofmængdekoncentrationen er 2,5mg/L.
Spektrofotometeret har fire pladser man kan skifte mellem dem ved hjælp at et håndtag. I den første plads placere vi kuvetten med vand. Kuvetten med vand bruges til at lade maskinen vide at den skal trække vandets arbsoption fra ved målingerne da det er en vandig opløsning vi har. Dette skal ske hver gang bølgelængden skiftes. I de andre pladser placere man de kuvetter man vil undersøge.
Man kan se med vores øjne at væsken vi skal undersøge er gul. Ved hjælp af farvecirklen kan man se at målingen skal ske i den lilla del af farvespektrumet, da det er den ”modsatte” farve af gul, derfor starter vi med at belyse opløsningen med en bølgelængde der er omkring 440nm da det er der de lilla farver ligger.

a) Hvor mange kuvetter med kendte koncentrationer skal man have til forsøget?
0
4
3
Hvor mange procent ændre kuvetterne fra hinanden?
33%
50%
60%
Hvilken farve er væsken, som bliver brugt i forsøget?
Gul
Sort
Farveløs
Hvorfor skal man lave 4 opløsninger, hvor man kender koncentrationen?
For at kunne finde stofmængdekoncentrationen af den ukendte opløsning
For at få et bedre resultat
For at se om farven ændre sig

Farvecirklen hvorpå man kan se at guls komplementære farve er i det blålige sekment
Man sænker bølgelængden med 10 indtil man er kommet forbi den højst mulige absorption. Når vi har fundet ud af hvornår absobtionen har peaket, går man ind i det område og belyser opløsningerne med en bølgelængde der ænder sig med 1. Hvis peaket i den upræcise måling sker ved 420nm starter man fra 430nm og belyser ned til 410 hvor vi ændre bølgelængden med 1. Når det er gjort med alle opløsningerne kan man lave en graf ud fra dataen som vil se omkring sådan. På bagrund af den data kan man senere beregne stofmængden af det ukendte stof.
